Magyarország Európa egyik legtekintélyesebb bortörténelmére visszatekintő országa, pincészetünk helyszíne, a Badacsonyi borvidék pedig egyike a legünnepeltebb régióknak – szőlőkultúrájának tündöklése már a rómaiak letelepedésétől datálható.

Borvidék

A Balaton-felvidék nyugati részén fekvő, patinás múltú Szent György-hegy mindig is fontos szereplője volt a minőségi borkészítésnek Magyarországon. Története egészen a római korig nyúlik vissza, hiszen a szőlőtermesztés már ekkor is jelen volt a festői szépségű tartományban. A 19. században a filoxéra, majd később a kommunizmus pusztító hatását is túlélő borvidék napjainkban folyamatos és egyre dinamikusabb fejlődésen megy keresztül.
Gilvesy Pincészet
Gilvesy Pincészet

Szent György-hegy

Gilvesy Pincészet
A Szent György-hegy - a Badacsonyi borvidék egyik legjelentősebb tanúhegye. Az oldalát díszítő bazaltoszlopok a hegy kialakulásának vulkanikus eredetéről tanúskodnak. Ez a mesés táj olyan művészeknek adott inspirációt, mint Krúdy Gyula vagy Kisfaludy Sándor. A több millió éves tanúhegyek, nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de hozzájárulnak a vidék egyedülálló mikroklímájának kialakulásához is. A nagy víztömeg által létrejövő magas páratartalom meggátolja a hőmérséklet szélsőséges ingadozását.

Vulkáni hatás

A terület a Pannon-tenger elvonulása idején, körülbelül 4 millió évvel ezelőtt jelentős vulkáni tevékenység színhelye volt. A felszínre törő láva kisebb-nagyobb „lepények” formájában terült szét a homokból és agyagból álló vastag tengeri üledéken, melyet később megóvott a pusztulástól. A vulkáni tevékenység nyomán képződött talaj meghatározó boraink egyedi karakterének kialakulásában. A szőlő, gyökereivel vizet keresve egyre mélyebbre hatol a talajban, mind közelebb kerülve a vulkáni kőzetekhez. A legfontosabb ilyen kőzetből, a bazaltból származó makroelemek felelősek a borok különleges ásványosságáért, amit itt „tüzes bornak“ is neveznek. Ez a jelenség - a tartalmas és elegáns íz mellett - határozott savakat és hosszú érlelhetőséget tulajdonít borainknak.
Gilvesy Pincészet